EEN GOED BEGIN

 

            (zij begonnen nu te heiligen op de eerste der eerste maand…)

                                                                       (2 Kron. 29,17a)

 

Hiskia was een zeer godvrezend koning. Direkt toen hij koning werd, toonde hij zijn grote zorg voor het huis des Heeren. Hij deed "in het eerste jaar zijner regering, in de eerste maand” de deuren van de tempel open. Zijn gehele regering was recht in de ogen des Heeren maar hij begon ook goed.

Het is heel belangrijk hoe we beginnen. Hoe begin je je huwelijk? Zet direkt vaste lijnen uit voor de toekomst. Een goed begin is het halve werk. Hoe beginnen we de dag? Beginnen we echt met de Heere, zodat we de verdere uren gerust mogen tegemoet zien? Hoe zijn we ons leven begonnen? Droeg onze jeugd reeds terstond de sporen van een vastomlijnd plan om God te dienen?

We hebben natuurlijk allemaal onze goede voornemens. Er komt meestal niet veel van terecht, omdat we geneigd zijn tot uitstel. Het moet wel, maar nu nog niet. Het komt later wel!

Hiskia deed dat anders. Hij begon direkt goed. Het jaar 2010 zal weldra beginnen. Het gaat erom, dat wij dit jaar goed opstarten. Daarom komt er telkens weer een nieuwjaarsdag. Het geeft ons eens even de gelegenheid na te denken over een nieuw begin. Een mens kan altijd nog opnieuw beginnen.

Kijk maar naar Hiskia. Hij vatte de zaak direkt voortvarend aan. Als een koning begint aan zijn regering, is er veel te doen. Dan moeten er heel wat zaken geregeld worden. Teveel om op te noemen. Maar hij wist waar de prioriteiten lagen in zijn leven. Hij begon met de deuren van het huis des Heeren. Daardoor moesten de mensen binnenkomen. Van die deuren hing erg veel af. Zijn vader Achaz heeft helaas het tegenovergestelde gedaan. Hij deed die deuren op slot, hij bluste de lampen uit en er werd niet meer geofferd in de tempel. Zijn zoon Hiskia dacht daar heel anders over. Hij heeft het vreselijk gevonden dat zijn vader dat allemaal zo deed. Dat kan! Het kan zijn dat een kind smart draagt over de lauwheid en de goddeloosheid van een vader en een moeder.

Hiskia ging niet voort in de verkeerde, maar o zo aantrekkelijke weg van zijn vader. Hij begon terstond met de dienst des Heeren. Dat geeft al aan dat hij in zijn jeugd zich bedroefd heeft over de zonden van zijn vader. Hij zet de deuren wagenwijd open.

 

Nu wij staan aan het begin van een nieuw jaar, roept Gods Woord ook ons toe om een goed begin te maken. U hebt daar nog de gelegenheid voor. Misschien bent u wat gaan wennen aan verkeerde gewoonten. De kerkgang heeft niet meer die nauwgezetheid als voorheen, in de opvoeding hebt u behoorlijk water bij de wijn gedaan, het gebedsleven is misschien versmald en verflauwd, de wereld heeft wellicht al heel wat offers van u gevraagd, en daardoor is God steeds meer uit uw gezin en uit uw leven verdwenen. De sleur van verkeerde gewoonten sleept ons zo makkelijk mee. Daarom nu aandacht voor een nieuw begin. Bedenk ook dat dit jaar ten allen tijde voor ieder van ons heel belangrijk kan zijn. Er kan zoveel gebeuren. We voelen ons allemaal op een nieuwjaarsdag wel eens wat bevreesd wat er allemaal niet mis kan gaan. Dood en leven kunnen hiermee gemoeid zijn. Er kan in ons nationale volksbestaan veel gebeuren, er zouden oorlogen kunnen uitbreken, er zouden allerlei ziekten kunnen opkomenAls ziekte en dood zouden komen, zou het dan niet geweldig rijk zijn als u de Heere mocht kennen als uw God en Heelmeester? Houd er echter ook rekening mee, dat de eeuwigheid voor de deur staat. Heden, zo gij Zijn stem hoort. Maar, stel nu eens dat u heel veel goeds zou ontvangen. Uw ziekte zou teruggedrongen worden, het zou uw kinderen erg goed gaan, uw huwelijk zou nieuwe impulsen ontvangen, kortom, er kan in uw leven een goede toekomst voor u weggelegd zijn. Maar, als dat goede nu allemaal komt, en de Heere wordt door u niet gediend, dan is dat goede niet eens ècht goed. Dus we hebben altijd de Heere nodig. Sterker nog, als de Heere er werkelijk is, dan ìs het goed, alles en altijd.

Laten we dan doen als Hiskia. Laat heel de gemeente niet alleen met voornemens, maar ook metterdaad, een sterk en een goed begin maken. Begin met de Heere!

Er is altijd een nieuw begin mogelijk. Als er nu ooit iemand is geweest, die vasgeroest had kunnen zitten  in verkeerde strukturen, dan was het Hiskia wel. Hij had de zonde met de paplepel ingegoten gekregen. Hij wist niet eens beter. En toch mocht hij met de Heere beginnen, in een nieuw begin.  Om echt veel heil en zegen te ontvangen. Daar ligt de enige mogelijkheid. Zeg dus niet: ik ben al zo lang verkeerd bezig, het zal dit jaar ook wel weer niet anders worden. Kijk naar koning Hiskia. Maar zeg ook niet: iedereen om me heen durft het tegenwoordig zonder God aan, waarom zou ik dat dan niet doen? Hiskia heeft dat ook niet gezegd. En Hiskia is gezegend door de Heere.

Let op de deuren van het heiligdom. Wees getrouw in de dienst van de Heere. Ga niet door zoals de tijdgeest het dikteert. Doorbreek die verkeerde stijl.

Maar, zo vraagt u, is het werkelijk mogelijk om een nieuw begin te maken? Kan dat wel?

 

Mijn leven is immers al lang verkeerd begonnen. David leerde belijden dat hij in ongerechtigheid was geboren en in zonden ontvangen. Hoe kunnen we dan nog opnieuw beginnen? Vergeet dan niet dat de moordenaar op zijn sterfdag nog tot een nieuw begin gebracht mocht worden. Door een blik op de geklruisigde Christus leerde hij zijn schuld recht kennen en belijden. De Heere spreekt ook tot u.

Ik wil u nog een goed middel daartoe aan de hand doen. We hebben gezien naar koning Hiskia. Maar zie nu eens naar de Heere Jezus Christus. Er staat: "indien iemand in Christus is, die is een nieuw schepsel; het oude is voorbijgegaan, ziet, het is alles nieuw geworden”.

Door het geloof in Hem kunnen we werkelijk een nieuw begin maken. Dan spreken we niet alleen van een nieuw begin, maar ook van een nieuwe mens. Een nieuw schepsel! Hij maakt alle dingen nieuw. Dan is het oude werkelijk voorbijgegaan. Dan is alles nieuw geworden. Dat zal pas echt werkelijkheid worden als er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde komt. Dan worden àlle dingen nieuw. Maar wie hier Christus leert kennen, beleeft in beginsel een echt nieuw jaar. Het jaar van het welbehagen des Heeren.

Breek dan met het oude. Vlucht tot die Zaligmaker, Die ook u genadig wil zijn. In Hem is alles wat u nodig hebt, in leven en in sterven. We wensen u in en door Hem een gezegend nieuw jaar!