GELUKKIGE HEERSCHAPPIJ

 

Want de zonde zal over u niet heersen; want gij zijt niet onder de wet, maar onder de            genade" (Rom.6­,14)    

 

De heerschappij van de zonde is een wrede dictatuur. Het is de ernstigste kwaal die er bestaat. Juist omdat we deze kwaal niet gevoelen en er geen pijn in ervaren. De zonde is, of U het weet of niet, Uw grootste vijand. Ze sleept u naar het verderf en pijnigt u reeds hier in dit aardse leven. Velen echter kennen het woord alleen nog maar als uiting van spijt en jammer. Als er een theekopje op de grond valt en breekt, roepen we: "Wat zonde!" Nu echter de gehele wereld stuk gevallen is, beseft de massa niet dat de zonde hiervan de oorzaak is. Een stuk gevallen wereld met alleen nog maar scherven en brokstukken.

 

Zonde! Hoewel de moderne mens daarvan niet weten wil, schrijft de zonde iedere dag de krant vol. Je leest het woord niet in de berich­ten, maar je bemerkt het overal als de stille aanwezige op de achter­grond. Ze is de oorzaak van de gruwelijke strijd in Israel, ze beheerst de wereld van de criminaliteit, ze verscheurt zelfs Gods Kerk in duizend stukken, ze verwoest het leven van een ieder. En eens, tenslotte, komt de uitbetaling: de dood. De zonde mag niet gering gechat worden. Deze verdreef de mens uit het paradijs en bracht Gods Zoon aan het kruis. Het is daarom enkel liefde als de Heere in Zijn Woord waarschuwt tegen de gruwelijke heerschappij der zonde.

Toch neemt de mens het niet zo nauw met de zonde. Velen doen alsof de zonde niet bestaat. In Paulus' dagen waren er in de kerk ook al mensen, die speelden met de zonde. Meer zonde geeft meer genade, zo zeiden ze.

Maar hoe kan men daarvan nu verlost worden?

 

Paulus geeft een goede en een verkeerde methode aan. Hij wijst eerst op de wet. Deze lijkt een prima middel tegen de zonde. iemand die vanuit de zonde onder de wet komt, lijkt wel helemaal veranderd. Uit de kroeg naar de kerk of bekeerd van de wereld tot de deugd.

Zie eens naar een mens onder de wet. Hij is ernstig en strijdt tegen de zonde, hij beseft hoe vreselijk deze kwaal is, hij tracht nauwgezet God te dienen en mijdt verkeerde plaatsen; hij is waar het Woord wordt gebracht en tobt onder de zware last van het kwade.

We zien onder ons heel wat mensen gaan onder de wet. Velen brachten het tot een ambt of staan in een goede reuk; men wijst naar hen als voorbeelden voor anderen.

 

Maar wat een vergissing! Er is in feite nog niets veranderd. Paulus geeft elders de invloed van de wet aan. Deze doet de zonde kennen, maar geeft geen enkele uitkomst. Deze prikkelt de zonde zelfs tot een nog heviger verzet, zodat men onder de wet zelfs nog groter zondaar wordt. De wet roept eigen krachten en fondsen op om de strijd te winnen. Er is wel wat veranderd: in plaats van ongerechtigheid kwam er eigengerechtigheid. De wet ontdekt wel de grootheid der zonde, doch wijst geen herstellingsmiddel daartegen aan en laat de zondaar onder de vloek.

 

Paulus geeft daarnaast ook de goede weg aan: Gij zijt onder de genade!

Hier ligt de enige weg. Genade wijst naar het kruis, spreekt van de verdiensten van Christus. genade leert dat er niet alleen vergeving is, maar ook dat er vernieuwing is. Genade opent de weg tot een Ander! Gods Kerk is reeds met Christus aan de zonde gestorven. Houd het daarvoor, zo roept Paulus in het verband van de tekst uit, dat ge der zonde dood zijt. Geheel gestorven aan de zonde. Maar: in Hém. Niet in de feitelijke realiteit.

Dat zal nu door de vereniging met Christus werkelijkheid kunnen worden. Laat de zonde nu ook niet meer bestaan; laat de zonde niet héérsen. Hoe zou dat ooit kunnen? Het heeft Christus Zijn bloed gekost en deed Hem lijden en sterven onder de toorn Gods. God neemt de zonde zo nauw, dat er geen ander betaalmiddel kon gelden .

Kent u deze Zaligmaker? Bent u al onder de genade? Zonder verwachting van uzelf?

Wie nog onder de zonde is, bedenke dat eenmaal de zonde haar loon uitbetaalt in de dood.

Wie nog onder de wet is, wete dat eenmaal de wet de volkomen vloek zal uitspreken, ook over een godsdienstig leven.

Wie onder de genade is, verootmoedige zich dagelijks voor de Heere en zoeke genade te verkrijgen, telkens weer.

Onder welke heerschappij leeft U?

 

Onze tekst komt, kort samengevat, hier op neer: Bestrijden we de zonde nu in eigen kracht of in de kracht van Christus?

Door Zìjn kracht wordt de oude mens gekruisigd, gedood en begraven. Door Zijn Geest, Die werkt in het zondaarshart. Dan wordt niet alleen de zonde vergeven, maar deze wordt ook gebroken in haar heerschappij. Christus is ook gegeven tot heiligmaking. Zonder het geloof in Hem is er geen herstel mogelijk. Dan leert de mens vanuit dat geloof wel strijden. Maar niet meer in eigen kracht. Het kan alleen door in afhankelijkheid tot Hem o;p te zien. Tot Hem, Die gezegd heeft: "Ga heen en zondig niet meer”. Hij getuigt tot Petrus: "Ik heb voor u gebeden”.

Ons gebed zij: Gun door ’t geloof in Christus krachten, om die te doen uit dankbaarheid.