HAAST

 

"Die deze dingen getuigt, zegt: Ja, Ik kom haastiglijk, Amen. Ja, kom, Heere Jezus”                                             (Openb.22:20).

 

Op een na de laatste tekst uit de Bijbel.

Het grote wonder van dit indrukwekkende slot: de bruidserk is volkomen op haar plaats gekomen. Ze is helemaal afgestemd op de komst van Christus. Dat is voor haar de grote toekomst

Dat is niet altijd zo geweest.

Het begin van de Heilige Schrift bepaalt ons al heel snel bij iets anders. Daar staat een vrouw die uiteindelijk de zonde toelaat in haar leven. Daar wordt een band verbroken. Daar vlucht ze weg uit angst voor God.

En die houding houdt een mens lang vol. Hoe hebben de profeten moeten getuigen tegen de ontrouw van deze vrouw, van dit volk en hoezeer bleek telkens weer dat er een diepe kloof en een ernstige breuk geslagen was tussen hemel en aarde, tussen Bruidegom en bruid. Er dreigde een scheiding, voor altijd: " Twist tegen ulieder moeder, twist, omdat zij Mijn vrouw niet is en Ik haar man niet ben….” (Hos.2:1). Het is alleen aan een wonder van de trouw van de Heere te danken dat er niet een volkomen scheiding, een ware echtscheiding is gekomen tussen de Heere en Zijn volk. Zo mocht Jesaja het volk de vraag voorleggen, namens de Heere: "Waar is de scheidbrief van ulieder moeder?” (Jes. 50:1). Deze was er niet.

 

In de komst van Christus naar deze wereld komt het grote doel uit, dat Hij Zijn bruidskerk zoekt en vindt. Hij is gekomen en als de Bruidegom en bruid elkaar definitief en voor eeuwig vinden, dan is de blijdschap van Johannes vervuld. En de vreugde van allen die de Heere kennen. Hij heeft Zijn kerk opgetrokken uit grote diepten en ellenden; Hij heeft de oorzaak van alle scheiding weggenomen door Zijn zoenbloed aan het kruist. Hij kwam opdat vervuld zou worden dat Hij haar heiligen zou, haar gereinigd hebbende met het bad des waters, door het Woord (Ef.5:26). Laat dan die Kerk zwart zijn, zij is toch liefelijk!

 

Maar hoe zal nu die bruidskerk zelf verlost kunnen worden van haar ontrouw en van haar afdwalend hart? Zij is gereinigd, maar hoe wordt zij zo geheiligd, dat zij een ander mens wordt?

Kort voor onze tekst staan de woorden: "En de Geest en de bruid zeggen: Kom”. Niet alleen was nodig dat de Heere Jezus afdaalde naar deze wereld, het moest ook gebeuren dat Hij door Zijn Geest Zijn bruid zou heiligen en vernieuwen. Deze vrouw moet bekeerd worden en ze moet een ander hart krijgen en ze moet innerlijk verenigd worden met haar Bruidegom. En dat gebeurt nu door de komst en uitstorting van de Heilige Geest.

Wil de bruid roepen: Kom, dan kan dat alleen als die Geest voorop gaat. De Geest èn daarna de bruid zeggen: Kom.

En zo, door de bediening van God drie-enig kan de bruiloftszaal de deuren openen, opdat zondaren geroepen worden tot de bruiloft des Lams. Dat gebeurt dan tenvolle op de laatste bladzijde van de Bijbel. Wat is er allemaal niet aan vooraf gegaan, eer het zover kon komen. Gods Woord meldt de grote heilsfeiten van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Een Bijbel vol beloften en heil nodig om een mensenhart te veranderen. Het bloed van Golgotha noodzakelijk, om het verbond te sluiten. De uitstorting van de Geest der genade en der gebeden om deze bruid persoonlijk te bekeren. Wat Johannes niet kon, namelijk de bruidskerk te leiden naar de Bruidegom, dan kan Gods Geest volkomen.

 

U wordt uit uzelf geen ander mens. Dat gaat niet op eigen vermogen. Dat kan alleen als de Heere werkt. Zie dan op Hem. Hebt u last van uw onreinheid en ontrouw? Is de Bruidegom ver weg? Denk er dan om en let op de volgorde: De Geest en de bruid zeggen: Kom.

 

Dit hebben we nodig nu we staan voor de toekomst, voor het jaar 2007. En steeds weer opnieuw, telkens weer. Als u leert luisteren en als u der stem écht verstaat: "Ja, Ik kom haastiglijk!”, dan zult u door Zijn kracht kunnen antwoorden: "Ja, kom, Heere Jezus”.

Zijn wij al zo verenigd met Zijn komst en zien we daarnaar uit?