DE PAREL VAN GROTE WAARDE

 

"Wederom is het koninkrijk der hemelen gelijk aan een koopman, die schone paarlen zoekt; dewelke, hebbende een parel van grote waarde gevonden, ging heen en verkocht al wat hij had en kocht dezelve"  (Matth. 13: 45.46)

 

 

Er zijn in dit aardse leven gelukkig nog goede en mooie dingen. Ook al zucht de ganse schepping, toch bestaat er aards geluk.  De een vindt dit in zijn huwelijk met de vrouw die hij liefheeft en die hem steunt. Een ander ontmoet het in zijn kinderen, die hem een bron van vreugde zijn. En verder biedt dit weliswaar gebroken leven toch nog veel moois, als we denken aan het boek der natuur en als we kennis nemen van allerlei cultuur, die de mensheid heeft voortgebracht. Er ligt schoonheid in de gaven die God nog aan mensen gegeven heeft en er bestaan gelukkig nog allerlei vormen van oprechte vreugde. Er is nog liefde, als een bloem die mocht meegenomen worden uit het paradijs en er is nog trouw onder de mensen.

 

De koopman uit de bovenstaande tekst had daar weet van. Hij had niet genoeg aan het platvloerse leven van eten en drinken, werken en slapen; nee, hij zocht andere dingen, die op een hoger plan lagen. En hij vond ze ook wel. Hij nam kennis van het werk van kunstenaars en van de gedachten van diepzinnige denkers en hij genoot ervan. Hij had oog voor het waardevolle en schone in het leven. Altijd was hij maar weer op zoek naar allerlei, dat zijn oog en oor strelen kon en dat zijn hart kon vervullen.

Zoekt eigenlijk ieder mens niet naar bevrediging van zijn diepste behoeften? Ieder mens, oud of jong, zoekt naar echte levensvervulling.

 

In deze gelijkenis gaat het om zulke zaken. Het gaat om parels. Parels hebben grote waarde. Dat niet alleen. Ze stralen ook schoonheid uit. Oog en hart worden erdoor geraakt.

Wie daar oog voor heeft, zoekt; hij zoekt zijn leven lang  en geniet van de muziek of van de natuur.

Onze koopman reisde overal heen om nieuwe parels aan zijn bezit toe te voegen. Er kwamen er steeds meer. Het werd een hele mooie, waardevolle verzameling.

 

Totdat hij dè parel zag, die alles overtrof. We begrijpen het al: de Heere Jezus bedoelt hiermee het Koninkrijk van God. Genade, uit Christus' offer verkregen, is het grootste bezit. Daar ligt een buitengewone waarde in. Het is de echte schat en het betekent een ècht bezit. De mens, die dit mag ontvangen, vindt vreugde en vergenoeging. De godzaligheid is een groot gewin. De parel van Gods genade streelt het hart. Want ze is het mensdom meerder waard, dan het fijnste goud op aard en niets kan haar glans verdoven.

Deze parel is opgekomen uit de diepe oceanen van Gods eeuwige zondaarsliefde. Onttrokken aan ieders oog voor een tijd en voortgekomen uit hete eeuwig welbehagen van de Heere. Maar de Heere heeft deze parel onder de mensen gebracht. Ieder mens heeft daarvoor geen oog. Niet ieder mens houdt van parels. Men kan het zoeken in allerlei andere dingen.

Het is zelfs zo dat niemand echt oog heeft voor deze parel. Daarom moet er met deze koopman al iets aan de hand zijn. Hij vond geen bevrediging in allerlei aardse zaken. Hij bleef met heel de wereld ledig en zoekend. Hij had zelfs wel vernomen dat het Koninkrijk Gods grote beloften in zich had. Maar hij had de parel tevoren nog nimmer gezien.

Toen hij echter deze parel had mogen bewonderen, werd het anders. Er kwam een geweldige onrust over hem. Hij vond alles wat hij had niet mooi meer. Het leek allemaal namaak te zijn.

 

Zo kwam de tijd van het vinden. Hij vond deze parel, hij mocht Christus aanschouwen in Zijn schoonheid, hij werd geraakt door de diepten des rijkdoms, waar Paulus van getuigt. Grote waarde, grote schoonheid.

De parel nu wel gevonden, maar nog niet zijn bezit. Hoe kon hij ooit deze parel bemachtigen? Hij wilde geen dief zijn; hij was veel te bang, dat alles wat men steelt, weer terug moet. Het moet ècht in ons bezit komen als een wettig eigendom.

En dus moest zijn gehele bezit eraan. Hij ging alle parels verkopen, die hij had. Dat kostte wel moeite. Elke parel was een verhaal apart. Hij moest er afstand van doen. Dat klinkt vaak heel wettisch en hard. Maar dat is hier niet aan de orde.

Deze man kon afstand doen van alles, omdat hij die ene parel had gezien. Toen kon hij alles opruimen. Hij wist: als ik de Heere Jezus heb tot mijn deel, dan ligt in Hem het volle genot en het rijke bezit der zaligheid.

Dus moest hij afstand doen. Moet dat echt, zo vraagt u? Hiermee wordt niet bedoeld, dat alle zaken van dit aardse leven nu taboe zijn. Maar deze ene parel moet wel op de eerste plaats komen. Deze kòmt ook op de eerste plaats. De wereld biedt niets dat hiermee te vergelijken is. Wie deze parel vindt, vindt daarin en vandaaruit alle vreugde en genot. Hij verkoopt alles. Hij kan alles aanmerken als onvolmaakt. Die ene parel alleen heeft alles te bieden. Dus gaat hij afzien van alles buiten Christus. Ook de parels van zijn bevinding en vroomheid en goede werken verliezen hun glans. Zijn deugden worden als blinkende zonden uitgedreven.

En hij kocht die ene parel. Tòch was het alles genade. Het kostte hem niets en het kostte hem alles. Koopt zonder geld, ook deze parel. Het afzien van al het andere ging vanzelf. Zijn hart kon maar met een zaak vervuld zijn. Ook uw hart. Hebt u er iets van gezien?

Houd er rekening mee, dat er heel wat parels zijn, die niet echt zijn. Er is ook nu nog op dit gebied allerlei namaak. Een kenner weet wel, wat echt is en wat surrogaat is. Het gaat om het keurmerk van de Heilige Geest. Daarin ligt de volle garantie.

Werd deze koop reeds een feit, ook voor u?