BLIJVENDE INWONING

 

                                             " En Hij ging in om met hen te blijven”  (Luk. 24:29b)

 

Twee wandelaars bij hun huisdeur. Zij nodigen de vreemdeling zeer dringend en hartelijk uit. Zal Hij met hen gaan?

Jawel, Hij trok mee hun woning in. En Hij bleef er. Hij ging nimmer heen. Met Zijn Geest bleef Hij present, altijd.

Op het eerste gezicht zeggen we: Wat heerlijk voor deze mensen dat de Heere Jezus mee ging naar binnen. Niemand zal dat ontkennen. Maar zouden we allen gelukkig zijn, als de Heere Jezus altijd in onze woning was? Let eens op de woning van de Emmaüsgangers. Zij nodigen Hem aan de maaltijd en wat gebeurt er? Ongemerkt neemt Hij de leiding, zit Hij aan het hoofd van de tafel. Hij neemt hùn brood en geeft het aan hen, alsof het niet van hen zelf is.

Dus als Christus in ons huis is, gaat alles naar Zijn wensen!

Het zou ongetwijfeld een revolutie zijn binnen onze christelijke gezinnen, als Hij werkelijk aan het hoofd zou zitten. Als Hij Zèlf steeds en overal aanwezig zou zijn.

Wat zou het betekenen voor de opvoeding, voor onze onderlinge verhoudingen, voor ons huwelijk? Grote gevolgen!

Voor onze zondag, voor onze gesprekken, voor onze levensstijl?

We worden eigen baas af!

Maar de voordelen zijn veel groter.

Hij neemt het brood en zegent het! Dat is geweldig rijk. Hij brengt een zegen mee voor de tijd en voor de eeuwigheid. Hij, Die dood en zonde overwon en aan Wie gegeven is alle macht in de hemel en op de aarde.

Hij zegent het brood. Hij neemt uw geld en als Hij het zegent, gebeuren er wonderen. Hij neemt uw leven, uw tijd, uw gezin en onder Zijn zegen kunnen we voortgaan. Ons brood en alles wat we hebben, wordt gezegend vanuit Zijn kruisoffer. De vloek der zonde is eruit weggenomen.

Er komt vrede en grooot geluk.

Hoe kan Hij binnenkomen? Er staat: zij dwongen Hem. Zij zetten Hem onder druk. Zij lieten Hem, als Jakob, niet gaan, tenzij Hij hen zou zegenen.

Zij dwongen Hem. Maar dat kan een zwak en zondig mens toch niet? De Heere hoort het gebed. Hij laat Zich overwinnen. We hebben niets verdiend. Hoe kan Hij bij ons wonen, dagelijks en gedurig? Hoe wonderlijk, als Hij meegaat. Ook al hield Hij Zich alsof Hij verder zou gaan. Juist daardoor neemt het gebed toe.

Gelukkig dat huis, waar de Heere de leiding heeft. Zouden jullie dat willen, jongelui? Zou het kunnen, ouders? Hij staat aan de deur en Hij klopt.

Deze geschiedenis leert ons ook wat het zeggen wil als we Hem missen. Hun gezichten stonden tevoren droevig. Het leven leek uitgeblust. Zo is het inderdaad. Zonder Hem is het leven zonder licht en zonder zon. Ga dan niet alleen door het leven!

En eens zullen zij met Hem ingaan in het Vaderhuis met de vele woningen.