EEN GOED VOORNEMEN

 

"Daniël nu nam voor in zijn hart, dat hij zich niet zou verontreinigen (Dan.1:8a)        

 

Een nieuw jaar begint vaak met allerlei goede voornemens. Iemand kan zich voornemen te stoppen met roken, of te breken met die gewoonte om dagelijks sterke drank te drinken; of u zou u kunnen voornemen om bijvoorbeeld (nog) beter mee te leven met de gemeente en de prediking van het Woord van God.

Het is goed om bij een nieuw begin eens te bedenken wat er feitelijk anders zou moeten in ons leven. Kijk maar eens rond in uw hart en overweeg eens waar het verkeerd zit. Welk een heerlijk voornemen zou het zijn als we met Jozua zouden mogen zeggen: Ik en mijn huis, wij zullen de Heere dienen.

Zich iets voornemen is hetzelfde als een verbond sluiten met de Heere aangaande een bepaalde zaak. In Gods Woord vinden we daar veel voorbeelden van.

Daniël nam zich voor, hij ook. Hij stond voor een enorm zware verzoeking. Er was geen mogelijkheid om aan de wetten van de koning van Babel te ontkomen. De zuigkracht van Babel leek onweerstaanbaar. Maar Daniël nam zich voor daaraan niet toe te geven. Wat zou de koning wel zeggen? Leek het niet dwaas om vast te houden aan de wet van de Heere? Was het verantwoord en verkieslijk water en brood te prefereren boven de keur van Babel’s spijzen?

Wij staan voor hetzelfde. Er gaat een dwingende macht uit van de wereld om ons heen. Doen we er niet aan mee, dan komen we alleen te staan. We moeten dit gezien of die muziek gehoord hebben, anders….. We moeten onze opvattingen bijstellen over de kerk en over de Bijbel en over het huwelijk, want dat doet bijna iedereen toch? We worden bijna wel gedwongen mee te zwemmen in de stroom van deze tijd. We moeten die verzekering wel afsluiten, anders zijn we volkomen ongedekt. We moeten wel meepraten met de massa….

 

Daniël dus niet. Water en brood. Niet aantrekkelijk als de wereld zoveel biedt. De Bijbel in plaats van de smakelijke spijzen van deze tijd. En bovendien, kunnen we dat in onze tijd nog wel volhouden?

Daniël zag de onreinheid. Vanuit de wet Gods. Dan wordt het anders. Buiten Gods genade in Christus is alles onrein, zeker wel de wereld van deze tijd. Verontreinig u niet! Zoek het bloed van Christus voor al uw smetten en vlekken. Geloof in Hem als een volkomen Verlosser. Zoek ook door Zijn kracht uzelf rein te bewaren van de afgoden. Niets is zo belangrijk als reinheid. Dat betreft kleding en ook zaken als eten en drinken. Maar ook ons hart. Dat kan alleen rein zijn, als we de Heere Jezus kennen. Dan delen we in de kracht van Zijn genade, maar dan worden we ook bewaard en moeten we bewaard blijven voor de onreinheid van de ons omringende en de in ons wonende zonde.

Maar wat zal er komen van zo’n voornemen? Meestal blijft er niet veel over. Maar God gaf Daniël genade….. De Heere wil uw voornemen zegenen. Zijn voornemen slaagt buitengewoon. Dat kan ook nu nog. Hoe staat het met onze voornemens?

Doe het niet in eigen kracht. Doe het biddend. David zei: Ik heb verkoren de weg der waarheid. Dat is de weg van reinheid. Babel verontreinigt u. Welke weg verkiezen wij?