Weblog

Boeren - dinsdag 6 juli 2021

Planbureaus

Vissers en boeren, wat worden de poten onder hun stoel weggezaagd! Het CPL heeft nieuwe dictaten gegeven: in grote gebieden (Gelderse Vallei en het Groene hart) moeten de boerenbedrijven verdwijnen.

Hiermee kan een megarevolutie ontketend worden. Ik besef dat niet alleen bezwaren liggen bij de ontwerpers van deze plannen; ook de boeren en de vissers geven aanleiding tot een ontwrichte leefomgeving. Denk aan de schaalvergroting, die geleid heeft tot megastallen en turboschepen op zee. Waar is toch de tijd dat een boer met twintig koeren en wat varkens een goed bestaan kon opbouwen? Of denk aan de dagen dat Harderwijkers en ook Urkers met kleinschalige botters hun werk deden. Je kunt er naar terugverlangen. De overheid is eigenlijk zelf de grote veroorzaker van het uitvergroten van bedrijven en ondernemingen. Scholen, bedrijven, banken, gemeenten, alles moest fuseren en groeien, altijd maar groeien. Natuurlijk hebben ook de ondernemers zelf zich hiertoe laten verleiden. Alles is uit zijn voegen gegroeid. Matigheid en bescheidenheid zijn Bijbelse begrippen. Daar hebben wij allemaal moeite mee. Ik zie die man voor mij met zijn grote schuren die hij wilde bouwen, met de les die de Heere hem gaf. Dat hebben we allemaal massaal vergeten.

In mijn omgeving zie je genoeg van zulke bedrijven die uit hun jas gegroeid zijn. Zondag preekte ik over de zuchtende schepping; je hebt dan aanleiding genoeg om Bijbels meeleven op te wekken met de schepping. Maar zelfs meeleven met kippen en varkens kan weer alle grenzen te buiten gaan. Terecht wordt ertegen geageerd. Ds. Kempeneers schreef: mensen demonstreren voor sluiting van slachthuizen, maar abortusklinieken blijven ongemoeid. Ze worden vast en zeker gesubsidieerd. Men mag daar zelfs geen mening afgeven aan bezoekers.

Maar er zijn juist in de aangewezen gebieden ook nog wel kleinschalige bedrijven. Waar het genoeglijke leven van de landman zich toont. Het moet dan voor deze mensen toch wel ongehoord en onbestaanbaar klinken dat ze weg moeten. Waarheen en waartoe? Niemand die het zegt en als men het zegt komt er toch later niets van terecht. Het worden dan mooie beloften die nooit realiteit worden.

De mensheid leeft bij taboes en hypes. Ik verbaas me er vaak over dat de huidige generatie van gestudeerde mensen zich zo laat meeslepen met massahysterie. Wat der NOS roept, gelooft ieder. Zo staat het met de milieugekte. Brussel maakt het niet beter. Timmermans is het toonbeeld van een schijndictator met een te grote broek aan.

Alleen Gods Woord kan hier de dingen weer op hun plaats zetten. Dan zullen we allen in plaats van groei weer terug moeten naar het niveau van de matigheid. Dan zal er ook weer vertrouwen komen in God en Zijn leiding. Zeker moeten we rentmeester zijn en blijven, maar dan ook echt rentmeesters die Gods schepping beheren. Maar die orde is door de zondeval aangetast. In het onderwijs van Christus komen al deze zaken weer goed. Dan komt het goed met de boer. Zijn God onderwijst hem. Dan krijgt de menigte voedsel. Dan vangt Petrus een vis met de stater in de bek. Gaat dat dan zo makkelijk? Nee, het blijft zeker wel een bezweet aanschijn. Maar dat is dan toch beter dan de computerwijsheden van deze verlichte eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 4 + 4 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >