Weblog

Binnendijk - zaterdag 5 juni 2021

Henk Binnendijk

Mij trof een bericht waarin een boek van Binnendijk werd besproken. Het bijzondere was dat hij waarschuwde tegen goedkope genade. Hij noemt het onzin om slechts te geloven dat Jezus voor je zonden gestorven is. Er is ook bekering nodig.

Ik heb Binnendijk altijd wel gevolgd in zijn berichten en commentaren. Meestal met veel instemming. Een oprecht christen die, weliswaar vanuit een iets andere hoek, Bijbels aangeeft hoe de dingen liggen.

Hij meent dat het door hem gesignaleerde misverstand over het geloof wijd verbreid is. Ik denk dat ook. Juist ook wel onder heel wat voorgangers die spreken op samenkomsten zoals Jij daar. Het komt er dan eigenlijk op neer: Je mag tot Jezus gaan zoals je nu bent. Er is geen voorwaarde. Deze gedachte is volkomen juist. We mogen tot Jezus gaan zoals we zijn. Maar de suggestie wordt dan soms gewekt, dat je, als je dat maar doet, terstond deelt in Zijn genade. Als die indruk gewekt wordt, is het een blijk van goedkope genade. Je mag gaan tot Jezus, om door Hem gered te worden. Maar dat mag niet lijden tot een gevoel van gearriveerdheid. Het is gevaarlijk om eenzijdig de nadruk te leggen op het geloof, zonder de bekering daarbij te betrekken. Geloof en bekering gaan hand in hand. Over de volgorde kan verschil van mening zijn, maar beide lijnen hebben elkaar nodig. Zo spreekt niet alleen Johannes de Doper, maar ook Jezus Zelf. In mijn voorstelling komt een zondaar tot geloof in Christus, als hij in de weg van bekering vastloopt met zichzelf. Ik word telkens weer bevestigd in mijn gedachte dat aan het geloof in Christus voorafgaat een vastgelopen situatie in de mens. Zie maar naar de Pinksterpreek van Petrus. Hij komt eerst met de schuld van de hoorders, zonder direct te spreken over genade. Dat doet hij wel, maar nadat de hoorders tot diepe verslagenheid kwamen. Hij wacht op hun reactie aleer hij oproept tot het geloof.

We kunnen dus ook heel veel leren van mensen uit de Evangelische hoek. Nu denk ik niet dat Binnendijk daar bij hoort, maar hij wordt meestal wel in verband gebracht met de EO.

Uit andere bron hoorde ik dat hij geregeld kerkt in onze gemeente in Rijnsburg. Gelukkig te ontdekken dat mensen uit een andere hoek toch dichtbij je staan.

Reacties:

Henk Binnendijk is geen oprechte christen maar het is een regelrechte trotse Farizeeer en waarschijnlijk op weg naar de hel/poel des vuurs,deze man wil niets weten van het evangelie/blijde boodschap!!! Deze wolf in schaapskleren heeft velen zielen misleidt!!! Mark and avoid this heretic!!!

The Gospel Messenger- 04-08-2022


Reageren:

Anti-spam vijf + vijftien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >