Weblog

Zwolle - zaterdag 16 oktober 2021

Zwolle

Meerderen hebben reeds hun visie gegeven op de recente gebeurtenissen in Zwolle. Ik heb daar weinig aan toe te voegen. De binnenkort te verwachten vergadering van de classis Zwolle zal daar zeker iets mee moeten doen. De aanbevolen route is: de pauzeknop gebruiken. Niets doen aleer de GS heeft gesproken. Eigenlijk is dat niet zo’n goed advies. Er is een pauzeknop, er is ook een stoptoets. Die laatste moet gehanteerd worden.

Er ligt voor de classis geen andere weg open dan een begin maken met kerkelijke tucht. Niet wachten op de GS, zoals men zich had voorgenomen, maar als classis een signaal afgeven naar de a.s. GS. Waarom is dit al niet eerder gebeurd? Ik ben buitenstaander en ik weet niet hoe de situatie precies ligt, maar het heersende argument van wachten op de GS moet van de tafel. De uitspraak van een classis in dit stadium kan juist een krachtig signaal zijn naar de GS!

We beseffen wel dat deze doorbraak niet meer te stuiten is. Er zijn sterkere maatregelen nodig. Zwolle mag leven zoals Zwolle wil, maar de gemeente mag ons daarmee niet belasten. Aansluiting bij de GKV ligt geheel voor de hand. Behoudende gemeenten moeten echter ook aan de alarmbel trekken. Dat gebeurt ook wel, maar het effect blijft uit. De broederschap is teloor gegaan. We horen niet meer bij elkaar in een kerkverband. Er kan voorlopig gezocht worden naar een dolerende houding binnen de kerken. Ik pleit niet voor een breuk, wel echter voor een interne afstandsname. Er staan wel handelingen op stapel, maar m.i. is de situatie volkomen onbeheersbaar.

We moeten ook de vraag stellen of onze uitgangspunten aan anderen mogen worden opgelegd. Als gemeenten inderdaad zijn weg gegroeid, kun je niet verwachten dat men zich inhoudt. Laat men doen wat men denkt te moeten doen, maar kies de nooduitgang. Terugkeren naar de PKN waar iedereen kan doen wat hij wil en waar ook ruimte is voor waarheid en dwaling. Wie zou ervoor pleiten? Er zijn vele mogelijkheden vanuit menselijk oogpunt. Redding ligt alleen in dat ene kleine gebed: Waarom verstokt Gij ons hart dat wij u niet vrezen?

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 6 + drie = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >