Weblog

vaccinatie - woensdag 14 juli 2021

Vaccinatie
 
De volgende brief werd mij toegestuurd:
 Geachte ds. P. Roos,                                                        

Het zijn voor christenen maar ingewikkelde tijden, om enkele voorbeelden te noemen:

- Hoe duiden we de coronacrisis?
- Hoe gaan we om met vaccinatie?
- Hoe gaan we om met de steeds weer veranderende hermeneutiek?
- Hoe ..etc..

Natuurlijk is het alle belangrijkste dat we al deze zaken mogen voorleggen aan de Heere, Hij staat boven de tijd, Hij is het die regeert. Gods Woord is het die we als een gids mogen gebruiken in dit leven. En ook de Geest kan en wil ons leiden in alle waarheid.
Echter, niet alles kunnen we helder verklaren. Soms is het gewoon moeilijk om keuzes te maken.
Althans, dat is mijn ervaring, ook met de gevraagde hulp aan de Heere.

In het bijzonder wil ik u mijn overwegingen over vaccinatie voorleggen.
Omdat ik me er goed in wilde verdiepen (in tegenstelling tot velen die misschien wel klakkeloos het dringende advies van de overheid om te vaccineren opgevolgd hebben) heb ik de brochure van NPV aangevraagd. En ik moet zeggen dat het bijzonder evenwichtige informatie betreft. De brochure gaat in op voorzienigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. U weet dat er bezwaren kunnen zijn tegen vaccinatie, met name tegen COVID-19. Dan spreken we over Gods voorzienigheid, H.C. Zondag 10. Zowel ziekte als gezondheid komen voort uit Gods hand.
En we kennen de geschiedenis over Ezra en Nehemia. Wat de één in geloof kon aanvaarden, was voor de ander een onbegaanbare weg. We zitten hier midden in een spanningsveld. Een spanning tussen Gods voorzienigheid en onze verantwoordelijkheid. Ook het feit dat we onze naasten lief moeten hebben speelt een belangrijke rol in de overweging.

Maar er speelt toch meer.. Kunnen we dit gebeuren ook niet plaatsen in het grote geheel van het einde der tijden? Dat de gehele wereldbevolking te maken krijgt met dit virus en dat de énige uitweg, massale vaccinatie, als enigste middel wordt aangewezen is iets wat zeer zorgelijk is. De overheid in ons land houdt op geen enkele manier rekening met de Heere. Ik denk aan de geschiedenis van de koperen slang. Echte redding is alleen te vinden bij de Zoon des mensen. En dan het Bijbelboek Openbaringen. We kunnen deze tijd toch niet overzien zonder wat er in Openbaringen allemaal aan de orde komt. Openbaringen 6, Openbaringen 13. Allemaal hoofdstukken waarin duidelijk naar voren komt dat we voorbereid moeten zijn op de komst van de antichrist. Het is opmerkelijk dat het boek Openbaring maar weinig aan bod komt op de kansels in de orthodoxe (dus ook de onze) kerken. Zou de grote vijand daar ook niet achter zitten? Ds. M. van Reenen stelt in zijn boek ‘De vijand rukt vast aan’ dat we Bijbels gezien niet kunnen denken over de wederkomst van Christus zonder aandacht te hebben voor wat eraan voorafgaat. Een terechte stelling m.i. de Bijbel roept op tot waakzaamheid.
Ook br. L. van der Tang wijst op het gevaar van The Great Reset met plannen voor een nieuwe wereldorde. Zonder in dit alles te wijzen op een enige vorm van complottheorie, het is (bij mij) toch meer: ‘met de Bijbel in de hand nuchter constateren wat er in de wereld gebeurt’. Dit alles maakt mij persoonlijk terughoudend om over te gaan tot vaccinatie. Is vaccineren eigenlijk niet meer dan een buiging naar ‘de maakbaarheid’ van de mensheid? En wordt daarin het vertrouwen van onze Schepper niet beschaamd? En zit er achter al het massale vaccineren van de wereldbevolking niet een kwade macht? Zou de duivel hierin iets te betekenen hebben? Of is vaccinatie toch een geschenk van God?

Dan komt nu het probleem van acceptatie om de hoek kijken. Wat zijn de gevolgen van niet-gevaccineerde mensen. Ten eerste wordt hen verweten het ontbreken van naasten liefde. Ten tweede wordt je verdacht van aanhanger in complottheorieën. Deze gevolgen zijn te overzien. Maar wat zijn de maatschappelijke gevolgen? En hoe wordt er in de kerk hiermee omgegaan? Daar komt bij dat er steeds meer druk gelegd wordt op het feit iedereen gevaccineerd moet worden want een eventuele derde of vierde golf komt ‘natuurlijk’ door het feit dat niet iedereen gevaccineerd is. Het komt zeker niet omdat de vaccinaties niet voldoende zouden beschermen..
M.a.w. de keuze is persoonlijk maar deze wordt lang niet altijd gewaardeerd. Ook wanneer ik wel besluit om me te laten vaccineren dan nog vind ik dit gegeven zeer kwalijk.

Ik heb u mijn overwegingen omtrent vaccinatie voorgelegd.
Misschien zou u mij ook enkele gedachten hierover kunnen voorleggen.
Het kan helpend zijn om met een predikant hierover door te spreken.

Met hartelijke groet,  NN
 
Mijn antwoord hierop:
 
 
Hartelijk dank voor je openheid inzake de problematiek van vaccinatie. Ik wil proberen nader in te gaan op wat jou bezig houdt.

Het belangrijkste in de Covid kwestie, heb je wel begrepen. Ik zie namelijk in deze pandemie ook de opvallende lijn,  dat de ziekte heel de wereldbevolking betreft. In de Bijbel kunnen we lezen dat de antichrist een wereldheerser zal zijn. Globalisering lijkt me een overduidelijk kenmerk voor het eind der tijden. Nooit was er een uitbraak van ziekte, die zo wereldomvattend was. Daarom denk ik ook dat we in deze epidemie een teken van de eindtijd moeten zien. We zien nu verder al dat vaccinatie steeds meer een afgedwongen middel gaat worden. Niet-gevaccineerden kunnen op deze manier zo maar buiten het leven en de maatschappij geplaatst worden. Ik denk dan aan Openb. 13, waar kopen en verkopen niet meer mogelijk is voor hen die het teken van het beest niet dragen. Er zijn meer oorzaken te noemen voor het getto denken, waar de huidige politici zich mee bezig houden. Ik zie in het genderdenken ook een hype, die ieder dwingend opgelegd gaat worden. Door de digitalisering zou het in principe mogelijk zijn dat men in één muisklik de gehele mensheid bereikt en zelfs ook beheersen kan. Persoonlijk denk ik dat de genderideologie nog ingrijpender gaat worden als de vaccinatie.

Ook in Nederland gaat juist dit laatste ongetwijfeld de Bijbels denkende christen buiten de samenleving plaatsen. Denk aan het onderwijs. Ik volg met spanning de opstelling van een land als Hongarije. Opmerkelijk dat in meerdere Oostbloklanden teruggegrepen wordt op Gods Woord. In de houding van bijvoorbeeld Rutte en de EU zie je het fanatisme dat mensen drijft in deze zaken. Het worden afgoden. D66 zal in de persoon van Kaag dictatoriale trekken kunnen gaan vertonen.

Het is zeker waar dat de vaccinatie ook de mensheid kan gaan splijten. Juist vandaag konden we lezen dat de Jonge de vaccinatie ziet als een van God gegeven middel. Hij zegt dit naar mijn overtuiging alleen maar om de bezwaarden in de kerken over de streep te trekken. Tot nu toe heeft hij niet anders gedaan dan vaccinatie te verheffen tot de status van een afgod. Het heeft mij persoonlijk verhinderd om hieraan toe te geven. Wie uitgaat van het Godsbestuur en wie daar op vertrouwt, zou feitelijk niet kunnen meedoen aan deze afgoderij. Tenminste, het heeft mij tot heden toe tegengehouden. Hoe het ooit zal gaan, weet ik niet. Ik spreek ook geen enkel oordeel uit over mensen die zich wel lieten  vaccineren. Ik zie dit als een zaak van persoonlijke geloofsoverweging en afweging. Ieder zij in zijn gemoed ten volle verzekerd. Ik ervaar het vertrouwen op de Heere wel als een rijk gegeven.

De gedachten van met name van der Tang over the great reset spreken mij wel aan. Juist omdat mensen als Swaab c.s. toch wel een gooi doen naar mondiale manipulatie. Wat met de corona gebeurt, zal ongetwijfeld gevolgen krijgen voor andere zaken, die ook in de hand van de antichrist gebruikt kunnen worden. Globalisering, digitalisering, deconfessionalisering kunnen hand in hand gaan om ieder uit te sluiten, die nog steunt op de Heere.

Er zijn verder ook medische indicaties die voor mij een rol spelen. Er zal zo maar een variant kunnen opduiken, die ons noodzaakt het vaccinatieprogramma weer terug te brengen bij AF. De ernst van de crisis wordt dusdanig overtrokken, dat de mensen gevoerd worden tot paniek en angst. Om maar te zwijgen van vaccins, die niet voldoende zijn beproefd omdat men handelt in een zekere paniek. Ik geloof dat er in het omgaan hiermee een krampachtig streven openbaar komt, om ten koste wat het kost aan het aards geluk en de welvaart vast te houden. Een christen moet ook bereid zijn als God het wil, om  te sterven.

Er zijn verder ook programma’s op youtube, die eveneens de gevaren aantonen. Sommige daarvan klinken overtuigend.

Ik ben blij dat je op meerdere punten tot dezelfde afwegingen komt. Zoals je weet, heb ik een website. Het zou misschien  wel goed zijn, als we deze discussie anoniem, zonder namen te noemen, daarop plaatsen. Als je daarvoor voelt, hoor ik dat wel.

Hartelijke groet en  sterkte in alle dingen,  P. Roos
 


Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 0 + drie = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >