Weblog

Uitwegen - woensdag 13 mei 2020

De uitweg

Om mij heen klinken de stemmen luider die pessimistisch gesteld zijn over de toekomst van de kerk. Algemeen wordt de vrees geuit dat er een verkeerd soort gewenning zal ontstaan inzake de kerkgang. Zo deze voor meerdere jaren al niet bijna onmogelijk wordt.

Ik ervaar bij mijzelf een sterker besef van de eigenlijke nood. Wat heeft de Heere ons hierin veel te zeggen. Het is tekenend en bijna apocalyptisch te duiden dat deze crisis met name de kerk zal ruineren. Ga maar na: besloten ruimten bieden veel risico; zingen levert meer aerosolen (besmettelijke druppeltjes) op. Festivals, seksindustrie, sport en voetbal enz. worden meelijdend genoemd in het nieuws; de kerk zwijgt men dood. Let op: deze instellingen worden straks in het leven gehouden met ons belastinggeld. Daarbij een woord van Rutte over de kerken, die voor veel besmetting hebben gezorgd. En dus laat heel de kerkelijke wereld zich al deze "waarheden” welgevallen. We haasten ons om toch vooral gehoorzaam te zijn aan de overheid. 
Gehoorzaamheid is een must, maar graaf iets dieper. Hier zien we op de verre achtergrond wel de antichristelijke machten aan het werk. Er zijn gelukkig sprekers (bijvoorbeeld op YouTube), die waarschuwen tegen deze aanstormende omwentelingen. In de wereld zijn er velen die meer alert zijn dan in de kerk. Welke verblinding heeft toch de kerkelijke leiders getroffen? De vele ongeruste stemmen in de maatschappij geven aan dat ons volk naar een latente revolte opschuift.

Goed dan, laten we proberen mee te denken voor zover dat kan. Kerken moeten inventieve ideeën ontwikkelen om de gemeente bijeen te houden. De video is er een van. Maar hoe nu verder? 
Want we moeten natuurlijk zoveel mogelijk inspelen op de berichten die experts laten horen. Als besloten ruimten gevaarlijk zijn, is ventilatie van kerken van groot belang. Kosters hebben hier een sleutelpositie. En dan vooral ventileren voor en na de diensten. Verschillende ingangen van kerken gebruiken. Kleine gemeenten zouden grotere gebouwen kunnen huren of gebruiken, waar meer mensen op afstand kunnen verkeren. We rekenen dan op de welwillende houding van kerkbesturen. 
Het zal verder ook moeten gaan over het aantal diensten per zondag of per week. Er zijn mogelijkheden om daarmee voorlopig creatief om te gaan. We zouden in plaats van twee nu drie of vier diensten per zondag kunnen houden, met gedeeltelijke bezetting. Wij als voorgangers zouden ons moeten inspannen om in deze groeiende aantallen te kunnen voorzien, met het aanbod om met minder vergoeding genoegen te nemen, want de gemeenten gaan financieel ook in zwaar weer terecht komen. Diensten zouden dan misschien vanwege deze omstandigheden iets korter moeten duren. 
Er zouden roosters kunnen worden opgesteld, welke leden in welke dienst welkom zijn. Er zullen zeker deskundigen voor handen zijn, die met behulp van de computer hiervoor goede schema’s kunnen opstellen. Geen gesprekken voeren binnen de kerkmuren, maar erbuiten kan minder kwaad.
Een gemeente zou op deze manier dan compleet tenminste een keer naar de kerk kunnen komen per zondag. Ter aanvulling zouden er dan door de weeks ook enkele avonden diensten of bijeenkomsten gehouden kunnen worden. Calvijn preekte iedere avond in Geneve. Deze grotere aantallen diensten zouden niet alleen door predikanten gehouden kunnen worden. Leesdiensten kunnen uitstekend hulp bieden.
Indeling per leeftijd zou ook overwogen kunnen worden. Mensen onder de veertig jaar kunnen in ieder geval vaker komen, omdat bij hen de gevaren minder dreigend aanwezig zijn. Maar de ouderen mogen we wel zeker niet vergeten. Laten regels en voorschriften sterker gehandhaafd worden als zij naar de kerk komen. Zaken als de lengte van de dienst en de onderlinge afstanden kunnen hen ontzien.
Met instemming hoorde ik een programma (Dit is de dag) waarin een pleidooi werd gevoerd voor maatwerk, als het gaat om kerkdiensten in de toekomst. De overheid spreekt over dertig of hooguit honderd mensen. Maar in een grote kerk zouden toch veilig meer mensen samen kunnen komen? Dr. Huygen verdedigde deze gedachte. Zeer terecht! Van der Staay had ook opmerkingen tegen Rutte daarover gemaakt. 

Het lijkt vreemd, maar er mag hier ook iets gezegd worden over het gebruik van medicijnen ter voorkoming en de samenstelling van ons voedsel. Ik doel op maatregelen van algemene aard. Maar weet ik daar iets van? Nu ja, wat wist Paulus ervan toen hij Timotheüs adviseerde wat wijn te drinken voor zijn zwakke maag? Dus….
Het is bekend dat een arts in Brabant een middel (hydroxychloroquine) besmette patiënten voorschreef en alle patiënten genazen. Dit middel is deels gebaseerd op vitaminegebruik (C en D). Ruime bevoorrading vitamine C is aan te raden. Juist als beginnende symptomen zich voordoen, direct deze middelen te baat nemen. Deze stimuleren het immuunsysteem. Met daarbij gevoegd bijvoorbeeld echinaforce van Vogel. Er zijn ook specifieke groeten die hier heel goede diensten bewijzen, zoals broccoli en rode kool, groene groenten, die er nu ruimschoots voorhanden zijn. Het is waar, zulke berichten hebben nog nimmer in ons blad gestaan. Maar bedenk wel dat het natuurlijke eerst is en daarna het geestelijke. Het volmaakte gebed vraagt eerst om brood, daarna om vergeving. En misschien ben ik wel een dominee, die tegelijk dokter is op artikel 8. Wij gaan immers vanwege ons ambt om met veel zieken en dat geeft misschien wat inzicht? Niet om blind te varen op deze dingen, maar wel, als het om natuurlijke middelen gaat, de gedachte toe te passen dat wat niet baat in ieder geval niet schaadt. 
Ik hoor in gedachten u allemaal al vragen stellen bij deze domineeswijsheid. Maar ik denk alleen maar hardop mee. En als u nadenkt dat de adviezen van de overheid ook behoorlijk veel verwarring oproepen, dan geef ik deze onschuldige adviezen toch maar vast door. En echt, herders zijn toch eigenlijk ook echte heelmeesters? In de volle zin van het woord. Dat moeten zij toch zijn? Eliza bemoeide zich ook met het voedsel. Dit vanuit de regel dat alles uit het geloof moet zijn, anders is het zonde. En daar zal het voor u en mij op aankomen.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam dertien + een = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >