Weblog

de toekomst - zaterdag 28 maart 2020

De toekomst

Hoe ziet de toekomst eruit na de uitbraak van het virus?
Dat vragen we ons allen af. Het lijkt me nu al duidelijk te worden dat het niet meer wordt zoals het was. Hoe was het dan? Het was eigenlijk niet zo mooi als we meenden, maar we dachten wel dat het naar een paradijs ging. In ieder geval ervoeren we grotendeels niet dat er een zodanige bedreiging was.
Die bedreiging zal blijven. In China leek het overwonnen te zijn, maar er komen toch weer nieuwe gevallen bij. De aanvankelijk positieve berichten van het RIVM worden door meerderen betwijfeld. Zoals griep een bedreiging blijft, zo zal het ook hiermee zijn. Deze dreiging is echter veel groter. Er zal pas enige matiging komen, als er een vaccin of een medicijn is ontwikkeld. 
Dat gaan we natuurlijk allemaal merken. Kunnen onze plannen doorgaan? Studie van de kinderen, je zaak, je werk, je vakantie, je gezondheid? Veel weten we niet. Maar het is waarschijnlijk dat het leven gehavend verder gaat. Dat geeft weer allerlei spanningen. De economie krijgt zware klappen; op zich is dat niet erg. Maar daar komen spanningen uit voort. Er kan een wereldoorlog uit voortkomen.
Toch horen deze dingen bij het leven.
Deze zaken zijn er altijd geweest. Wat denkt u van de Middeleeuwen? Hoeveel leed brachten twee wereldoorlogen? Ik heb reeds eerder gewezen op bestaande kwalen zoals kanker.
In de Middeleeuwen echter hadden de mensen niet zulke hoge pretenties. Die hebben we nu wel. We meenden zoveel te kunnen, we dachten dat het steeds beter zou worden, Utopia lag in het verschiet. De droom van de mensheid. We zijn zelfbewuste, autoritaire mensen geworden. Daardoor zal de slag des te zwaarder aankomen.
Er is maar één conclusie mogelijk: We moeten van menselijke krachten afzien. Gelukkig dat we weten dat er meer is, dat God regeert. Wat worden we met klem vermaand het bij Hem te zoeken. Dat kan winst opleveren. De klokken lopen op hun gewicht. Een zeilboot vaart op de wind, zelfs op de storm. Spanning op een elektrische draad geeft licht en warmte.
Deze weg staat altijd voor u open. Roep Mij aan in de dag der benauwdheid; Ik zal er u uit helpen en gij zult Mij eren. Zo krijgen we weer aandacht voor die dingen die echt zegen brengen. Voor een deel van ons zal de kerk en de prediking meer kracht ontwikkelen. Voor een ander deel voert dit temeer van God af. Hoe zal het bij u gaan?

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 2 + dertien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >