Weblog

GS - donderdag 7 november 2019

GS

Het RD bleek al heel wat te kunnen mededelen over de volgende week te beginnen GS van de CGK.
Commissierapporten vielen hier en daar al open. Het betreft vooral de behandeling van de vrouw in het ambt. Het ziet er naar uit, dat er een studierapport zal komen, waarin de gronden die tot nu toe golden, opnieuw getoetst worden. Gaat het om een totaal nieuwe opzet? De nieuwe hermeneutiek zal zeker een woord meespreken.
Het is nog niet zeker of de GS daarin gaat toestemmen. Is de oude opvatting niet meer toereikend? In het verlengde van een dergelijk voorstel zouden allerlei andere thema’s ook opnieuw ter discussie gesteld kunnen worden. Ik noem het Schriftgezag, de verzoening, de schepping.
Er is toch iets voor? Nieuwe vragen uit de maatschappij moeten opnieuw getoetst worden aan Gods Woord. Ik heb wel vertrouwen in de GS dat men hier waakzaam zal blijven. Toch gaan we zodoende hiermee een gevaarlijke route volgen. Bijbels gezag wordt zodoende een zaak die onduidelijk wordt. Het staat er wel zo, maar het betekent wat anders. Het is wel Gods Woord en dat blijft het, maar we lezen het anders. Alleen theologen kunnen de Bijbel lezen. Je moet niet vooral afgaan op wat er gewoon staat, in Hollandse woorden. Herziening is voor meerderen een noodzakelijk gegeven omdat de maatschappij verandert. Kan dat een grond zijn? Er is vel meer voor te zeggen om hier niet aan te beginnen. We zouden er toch ook niet toe overgaan om te onderzoeken of Christus plaatsvervangend en Borgtochtelijk geleden heeft. Daar denken allerlei mensen inderdaad ook verschillend over. We kunnen beter blijven voortgaan op de weg van de kerk van alle tijden.
De glijdende schaal is hier verder ook van toepassing. Het komt van a tot b en zo verder, van kwaad tot erger. Hebben de kerken die nu vrouwen op de kansels hebben, daar enig baat bij gehad? Integendeel.
En als we op dit onderdeel (onderdelen) uit de bocht gaan, wie garandeert dan dat het ook op andere onderdelen niet ook zo zal gaan? Er is dan toch een precedent?
Bewaar het Pand heeft aangegeven dat het goed zou zijn als de GS zou uitspreken dat kerken met de vrouw in het ambt zich de facto buiten het kerkverband plaatsen. Maar zeker, dan moet de GS eerst recht antwoorden op revisieverzoeken e.d.
Waarom dit voorstel?
Wel, als het praktijk wordt, dat de vrouw incidenteel in het ambt wordt gedoogd, krijgen ambtsdragers en veel trouwe leden van onze kerken het moeilijk. Kunnen we in de kerk blijven? Als nu de Synode de bedoelde uitspraak zou doen, dan kan men op goede gronden CG blijven. Want het officiële standpunt is bekend.
Maar, zal men vragen, dan gaan anderen dus de kerk uit of worden zij erbuiten gesteld? Zeker, maar dat komt dan toch omdat bij hen de afwijking ligt, niet bij de anderen.
Het advies van BhP is dus positief bedoeld, om iedereen in de kerk te kunnen houden, ook als vrouwen meer rechten zouden krijgen, hetgeen wij niet hopen.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam zeven + 11 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >