Weblog

de impasse - maandag 30 september 2019

DE impasse
Naar aanleiding van mijn artikel in BhP, getiteld: de impasse, ontving ik meerdere reacties. Van verschillende aard. Het is voor mij aanleiding hierover nog enkele aanvullende overwegingen te bieden.
Ik heb gezegd dat er absoluut geen plannen leven om de kerk te verlaten. Afscheiding is een heilloze weg. Maar betekent dit dan niet dat we een gedoogconstructie accepteren? Een PKN in het klein? Daar kan ik moeilijk mee leven. Velen met mij ook niet.
Ik ben bang dat het moderamen van de GS dit toch noodgedwongen zal aangeven.
Gaan we daarin mee?
Wezenlijk zijn de paar woorden die ik schreef: zij of wij.
Ik zou toch denken dat de moderne gemeenten (gemakshalve zo aangeduid) de stap zetten naar de GKV. Zij hebben zich feitelijk daar al bij aangesloten. Wie die stap zet, maakt zich per saldo los van de CGK. Dat moet de classis dan effectueren en constateren. Maar ik vrees dat geen classis daar een meerderheid voor heeft. Maar, al was er maar één die dat zou kunnen doen, dan moet men dat doen. Het solidariteitsbeginsel zal dan toch bewerken dat andere soortgerichte gemeenten zich zullen voegen bij die ene gemeente richting de GKV.
Vanwege de vrees dat geen classis dit zal gaan doen, hoop ik erop dat de GS hierover een uitspraak zal doen, die duidelijk de weg wijst naar de GKV.
Maar als dat niet gebeurt?
Er zijn dan de volgende mogelijkheden:
Inderdaad een soort Bond instellen van behoudende gemeenten, die een zekere afstand nemen van het kerkverband, al blijven zij formeel daarvan deel uitmaken. Een verregaande stap, maar dat is het enige wat we binnen de CGK kunnen doen.
Tweedens: samenwerkinggemeenten instellen met bijvoorbeeld de HHK, zodat we kunnen heen groeien naar vereniging. Laat de GS dat mogen vaststellen!
Moderne gemeenten zouden kunnen overstappen naar de GKV, maar doen zij dat?
Behoudende gemeenten kunnen vanuit samenwerkingsgemeenten op den duur heenwerken naar de HHK of, indien mogelijk de GG. Op die manier kan er een concentratie ontstaan van schriftgetrouwe kerken en gemeenten.
Maar dat klinkt menselijk. Er zijn talloos veel bezwaren. Maar zouden we geen aansluiting kunnen zoeken als gemeenten bij de HHK en de GG? Zou dat tegen de wil van de Heere zijn? Dat geloof ik zelf niet.
Op die manier creƫren we geen nieuw kerkverband en gaan we er zo maar niet uit, maar we doen dan alleen wat de modernistische gemeenten niet doen of niet willen doen. Alleen in een andere richting.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 11 + 2 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >