Weblog

Nashville (1) - woensdag 16 januari 2019

Nashville [1]

Na de storm die opstak moeten we komen tot evaluatie.
Na een week valt het op dat veel mensen toch menen dat de ondertekenaars het goed recht hebben om ook hun mening te geven.
Sommigen trekken een vergelijking met de Moslims, die ook allemaal dezelfde dingen zeggen, maar die op dit punt met rust gelaten worden. Deze christenen, zo zegt men, gooien geen bommen en lopen niet met messen rond.
Er is dus ook een brede rand Nederlanders, die deze verklaring erkennen als vrije meningsuiting. Je komt dat vooral tegen in kringen van Elsevier en zelfs ook van de NOS (Jeroen Wollaars).
Ik vermoed dat het allemaal deze kant opgaat. We mogen zeggen wat we denken. We hebben dan wel een punt gewonnen. Ons standpunt vindt dan een zekere erkenning. Dat kan voor scholen en refo-organisaties van belang zijn.

Opmerkelijker is de aversie die openbaar kwam binnen een deel van de christenen. Is dit een poging om de wereld in het gevlij te komen?
Hoe kan men liever de kant kiezen van de wereld dan die van de kerk?
Zijn we vergeten dat de Synode van de CG ook in principe eenzelfde geluid heeft laten horen? Hoe lezen zij dan de Bijbel, zoals Romeinen 1? 
Maar ook zij mogen hun mening geven. Dat mag erkend worden. Zij mogen echter wel bevraagd worden op hun omgang met de Bijbel. 

Nu ik toch Romeinen 1 genoemd heb:
Het gaat daarin duidelijk om de homoseksualiteit; dat wordt beschreven in tamelijk scherpe bewoordingen. De gedachtengang is zo:
Eerst gaat het erover dat mensen hun Godsbeeld hebben aangepast [vers 23]; zij zijn vervallen in zuiver heidendom;
Daarna: God heeft hen overgegeven aan deze speciale zonde [vers 26];
Homoseksualiteit wordt duidelijk onderscheiden van wat Paulus noemt: het natuurlijk gebruik (hetero); [27]
Daarna noemt Paulus ook allerlei zonden, die dan plotseling binnen onze gelederen aanhang vinden; dat wist het onderscheid tussen deze ene zonde en de overige niet uit, maar vraagt van u en mij zelfonderzoek: aan welke zonde staan wij bloot? [vers 29-32];
Een laatste slag tot verootmoediging is dan dat Paulus al diegenen ook ernstig veroordeelt, die een hard oordeel hebben over de zondaren! [2:1];


Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 2 + dertien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >